Saturday, March 3, 2012

Kartun dulu-dulu

Masa kekecik dulu, guwa dua beradik memang suka tengok citer kartun. Dah namanyer pun kanak-kanak. Cuba gtaw guwa, sesapa yang menipu cakap dia waktu kecik2 tak penah tengok citer katun? Sampai ke sudah, masih ngadap kartun. Tapi yang pemes2 jelah. Kalau hujung minggu je, memang tibi tu jadi mangsa keadaan. Mesti panas punya guwa kerjakan. Dari pagi jejak ke mahgrib, ada je citer kartun. Dari tibi 1,2,3, ntv7 semua ada citer.

Guwa ingat lagi, masa guwa darjah 2, time tu rumah guwa cuma pakai tibi Singer 16 inci je. Colour pun dah tahap nyawa-nyawa ikan. Remote control pon dah berapa kali terbarai kena baling. Incik ayah tak maw beli tibi baru.


"Abah, kecik lah tibi nih." Guwa buat muka paling kiut nak mintak tibi baru punya pasal.


"Kan elok lagi tibi tu."


"Memanglah abah, tapi kalau abah beli tibi besaq sikit lagi ok" hehe


"Tok sah mengada."


"Abah beli tibi baru pun, bukan abah yang tengok, engkO bedua je yang ngadap tibi tuh!


Gampang giler.


Nak dijadikan cerita, ada satu malam tu hujan lebat. Jenis kalau hujan je takpe lagi, ini tak, siap ada guruh, petir bagai. Kalo dekat rumah guwa, asal nak hujan je, tibi mesti kena tutup. plag kena cabut. Tapi paham-paham lah, jenis perangai bingai macam guwa ni, pergi jalan semua peraturan tu. Rilek je guwa on lagi tibi. Apa taknya, waktu tu time citer chin chan kot, mana boleh tutup!

Tiba-tiba bunyi petir dgn kilat. tiba-tiba gak tibi tetiba mati. Bapak guwa dah tenung guwa semacam dah. Guwa pulak boleh lagi tanya dekat dia.


"Abah, asal tibi ni tetiba mati? Abang tak off pun." tanya dgn muka tak bersalah langsung!


esoknya tetiba datang apek sorang ni datang rumah. Bawak lori beso gedabak.


"Ini rumah encik jamal ka?"


"A'ah, kenapa apek?'


"Ini ada tibi dgn gobok baru. Bapak lu baru angkat. 21 inci punya. mana maw letak?"

ceit..

Start dari situ, guwa dgn adik guwa lah org yg paling bahagia sekali dekat dunia asal tiba hujung minggu. Kartun..kartun..kartun. Meh, guwa share dgn ampa suma kartun-kartun yang guwa minat zaman kecik-kecik dulu. Ikot ranking.

1. Dragon Ball

2. Power Rangers

3. Shin Chan

4. Doreamon

5. Sailor Moon

No.6 Digimon
No.7 Dash and Kuro
No.8 Pokemon
No.9 Bayblade
No.10 Masked Rider

Waktu tengah musim Dash and kuro, bebudak ni mesti beli kereta lumba. kalau yang kaya sket siap beli litar dia skali. Kang bila musim bayblade, suma dok pakat beli bayblade. Asal rehat je lawan. Paling tak boleh blah bila musim Digimon, siap ada yang sanggop beli Digital Monster. Ala, alat yg ada dinosur tu. Yang kena peram telor lah, apa lah. Guwa gado dgn adik guwa sebab berebut benda alah tu lah! 


p/s: 

Bila pikir-pikir balik, hidup zaman kecik-kecik happy je kan!



4 comments:

miss inna said...

bila bca entri nie, teringat pula zaman kanak2 ribena dulu. inna pun layan jg semua kartun yg awak listkan tu..rasa heaven jer bila tgok kartun smbil gelak2 sakan...time tu budak2 lg kn, xde benda yg nak difikirkan sgt..

Cikgu Iqmal said...

setuju! hee

Anonymous said...

siyes teringat zaman kecik-kecik dulu. Btaw, nice entry! I like it

Anonymous said...

best!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...