Monday, November 29, 2010

UTUSAN DARI LAUT.

Lucu benar tatkala bercerita mengenai isu ini. Unsur Kecindan yang dipamerkan, menggelikan hati setiap saat tatkala dibaca. Mungkin hamba bukan Orang Bahasa, tetapi gemar amat berbahasa. Sejarah dan Bahasa itu saling berkait antara mereka. Ini kisah Si Tahyul Putrajaya yang kononnya menakhoda Bahtera USS 16 September yang tidak pun sampai-sampai ke sana. Penat rasanya lutut ini menunggu di Seri Perdana dengan hanya berbekalkan Beca lama yang ditunggangi dari sebuah kota yang menjadi pintu masuk pertama terpahatnya Empayar Melayu Melaka. Besarnya Bahtera bukan kepalang, punya bekalan harta dari Negara Pengganas Dunia dan Si Dajjal pemula segala petaka menjadi kunci azimat untuk ke sana. Namun, mengapa bahtera yang kononnya sarat dengan muatan pembaharuan ini begitu lambat sampai ke Putrajaya? Beca lama yang uzur itu pula berjaya memintasnya. Karam agaknya di tengah lautan.


Setelah beberapa purnama silih berganti, lutut ini makin longgar menunggu. Hajat di hati mahu mengadakan keramaian sepanjang 7 malam pertama, tetapi perlu diganti agaknya dengan kenduri Tahlil Arwah pada jumlah malam yang sama. Telahan hati rupanya tepat membaca ombak dan angin laut. Rupanya, pelayaran dipukul badai tinggi lagi bergelora, keadaan lautan yang biasanya tenang bertukar gelap tanpa cahaya. Kilat pula sabung-menyabung saban waktu, bayu lautan menggoncang bahtera, hingga melambung-lambung ke langit rakyatnya. Tiada bulan penuh mahu pun sabit yang sudi menerangi bahtera keramat. Terhuyung hayang hingga membuatkan Kapten nya tergesa-gesa mencari perlindungan, terdampar rupanya di Kota Istanbul Turki. Mengapa sebegitu jauh untuk ke Putrajaya?

Diperbetul keadaan bahtera. Ditampal segala lompang. Ditutup segala lubang, dengan harapan Putrajaya akan mampu ditawan. Maka, pemuka-pemuka kabilah terkemuka bermusyawarah mencari jalan keluar untuk ke sana. Diberikan pula pidato kepada rakyatnya untuk meyakinkan mereka, bumi putrajaya akan mampu untuk mereka tawan dengan jayanya. Maka, berbondong-bondonglah rakyat biasa bersorak gembira, dengan janji kapten mereka. Lantas, bersegeralah mereka menggerakkan bahtera.

Purnama berganti lagi, namun mereka masih yakin dengan janji Kapten mereka kali ini. Tiba-taba, seorang kelasi menjerit dengan mengatakan telah Nampak atap Seri Perdana. Terpekik terlolong sesama mereka. dipersiapkan segala-galanya bagi mendarat di perairan keramat. Hanya menunggu gerbang dibuka. Bagi menunggu bahtera memasuki perairan putrajaya, telah diadakan pemilihan antara mereka untuk mengagih-agihkan kuasa. Kaptennya masih bersemanyam tanpa gugat. Cuma penolongnya yang mahu bersara. Posisi itu perlu diisi dengan segera. Maka, pengumuman diadakan, membuatkan beberapa di antara mereka begitu pegun dengan posisi itu. Sibuklah kapal itu beserta isinya. Mulanya tenang sesepoi angin membelah lautan. Berhujah kiri dan kanan bagi mendapatkan sokongan. Ke atas dan ke bawah kapal bagi memperoleh kejayaan.

Namun, ibarat kata Orang Laut, angin lautan sukar diramal. Bisa tenang, bisa juga ribut yang datang. Berpuak-puak mereka jadinya. Berperang mulut berhari-hari. Aneka berita tanpa henti. Di kanan mencaci di kiri. Yang di atas pula menemplak yang di bawah. Terhuyung-hayang bahtera jadinya. hingga ada yang membawa diri.
Didayungnya sampan mencari haluan, ada pula yang sudi menurutinya. mungkin berasa akan dilayan dengan buruk jika kekal di atas bahtera. Agaknya ya, siapakah yang akan sampai dahulu ke sana? Sampan kecil atau bahtera berkuasa? Atau akan karamkah kedua-duanya? Adakah rakyat Putrajaya sudi menerima tetamu baharu dengan rela, atau akan berperang habis-habisan menentang mereka? atau, akan wujudkah Si Kitol Moden yang akan membuka jalan pada kapten yang seorang ini dari dalam kota? Tunggu sahajalah gerbang di buka. 


Oleh: Taufiq Jamal.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...