Saturday, October 23, 2010

KOMPLEKS PENDIDIKAN.


      
KOMPLEKS PENDIDIKAN BANDAR ENSTEK,
NILAI NEGERI SEMBILAN.
Ramai dalam kalangan pelajar IPG tertanya-tanya tentang lokasi sebenar Kampus Induk. Ada yang berpendapat di Cyberjaya, di kawasan Felda dan juga di Nilai. Setelah puas mencari dan percaya dengan sumber yang diperoleh, akhirnya saya ingin memaklumkan kepada kalian bahawa Kampus Induk IPG terletak di Bandar Enstek Nilai, Negeri Sembilan. Bandar Enstek merupakan bandar yang sedang dibangunkan dan terletak berhampiran KLIA. LCCT 2 KLIA yang heboh dicanang sebelum ini juga berhampiran dengan kawasan ini. Kawasan ini juga menepatkan beberapa agensi kerajaan dan kolej-kolej swasta.


Pada Tahun 2007, kerajaan telah mengumumkan bahawa, satu Kompleks Pendidikan akan diwujudkan di Nilai dengan kos sebanyak RM 3.1 Billion. Wah banyaknya!!! Kompleks bersepadu ini dibangunkan di atas tanah yang bekeluasan 728 HEKTAR, sera dilengkapi dengan ciri-ciri moden dan canggih. Peletakan Batu asas telah dibuat oleh YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran pada 29 MEI 2009. 
Kompleks Pendidikan ini telah dibangunkan oleh Syarikat Konsortium Sri Mantin Sdn. Bhd beralamat di no.23 First Floor, Jalan Bunga Matahari, 28400 Mentakab Pahang. Untuk maklumat lanjut berkenaan syarikat berkenaan sila lihat di sini. (http://www.cidb.gov.my/directory/local_contractor_details.php?cont_id=127717)

Namun, untuk makluman semua, Kompleks Pendidikan ini bukan hanya menempatkan Institut Pendidikan Guru (IPG) sahaja, tetapi digabungkan dengan  Institut Aminuddin Baki (Kampus Tambahan), Politeknik Nilai, Tengku Kursiah College (TKC), English language Training Center (ELTC) dan Jabatan Audit Negara.

Beruntunglah student-student IPG yang akan berpindah ke kawasan ini, tidaklah lagi terperuk di Kampus masing-masing seperti sebelum ini, tetapi jangan pula dipalit nama IPG dengan perangai buruk anda!. 

Penulisan di atas oleh: Taufiq Jamal.


1 comment:

Anonymous said...

jika ada pensyarah politeknik nilai yang berkelulusan master dan PhD bolehlah ke ipgm nilai jika tawaran pangkat dan gaji ipgm lebih menarik..sekarang tiada masalah kerana semua di bawah satu keluarga KPM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...